Gebelikte Hepatit B Belirtileri ve Tedavisi
21 Temmuz 2024

Gebelikte Hepatit B Belirtileri ve Tedavisi

Gebelikte Hepatit B

Hepatit B, hepatit B virüsünün (HBV) çeşitli yollarla vücuda bulaşması sonucu karaciğerde çoğalan ve sarılık hastalığına yol açan bir enfeksiyondur. Hepatit B, hepatit hastalığının çeşitli türlerinden biridir. Hepatit B virüsü bulaşan kişilerin %90'ında bağışıklık kazanarak atlatıldığı tespit edilmiştir. Vücudun virüse bağışıklık kazanmasıyla virüs tamamen vücuttan atılmasa da kişi bu virüsle yaşamını sürdürebilir. Hepatit B hastalığı herkes için tehlikeli bir hastalık olsa da gebeler için daha dikkatli olunması gereken bir durumdur.

Gebelikte Hepatit B'nin Önemi

Gebelikte Hepatit B'nin kesin bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Hepatit B hastası olan bir anne adayı, yaşamını normal şekilde sürdürebilir. Anneden bebeğe geçme durumu ise genellikle anne karnında gerçekleşmez. Her hepatit B virüsü taşıyan annenin bebeğine virüs geçmesi de kesin bir durum değildir. Ancak, Hepatit B virüsü nadir olarak plasenta yoluyla veya daha çok doğum esnasında anneden bebeğe geçebilir. Ayrıca, emzirme yoluyla da anne ve bebeğin temasında virüs geçebilir. Bu durumlar oldukça nadir görülmektedir.

Gebelikte Hepatit B'nin Anneden Bebeğe Geçişi

Hepatit B virüsü taşıyan anne adayının doğum sürecine kadar gerekli tedbirlerin alınarak düzenli kontrollerinin yapılması gerekmektedir. Anneden bebeğe geçen hepatit B virüsü, bebekte doğumdan sonra zor bir dönem başlatır ve çoğunlukla kronikleşerek sonuçlanır. Bu nedenle, gebelikte hepatit B taşıyan anne adaylarının doğum sürecine kadar dikkatli bir şekilde izlenmesi gerekmektedir.

Gebelikte Hepatit B İçin Anne Adayı Nasıl Bir Yol İzlemelidir?

Anne adayının doğum süresine kadar kan değerlerinde HBsAg tetkiki yapılmalıdır. Özel bir tedavi olmadığından, anne adayının beslenme ve istirahat düzeni büyük önem taşır. Hepatit B virüsü taşıyan annenin doğumdan sonra bebeğine gerekli aşılar uygulanmalıdır. Genel olarak bebeklere yapılan hepatit aşısı haricinde, bu bebeklere doğumdan ilk 48 saat içinde hepatit B immün serumu verilerek, vücutlarındaki hepatit virüsünün tamamen yok edilmesi sağlanır.

Gebelikte Hepatit B İçin Alınabilecek Önlemler

  • Hepatit B aşısı yaptırmak
  • Düzenli sağlık kontrollerine gitmek
  • Doğum sırasında gerekli tedbirleri almak
  • Bebeğe doğumdan sonra aşı ve immün serum uygulamak

Sonuç

Gebelikte Hepatit B, hem anne hem de bebek için ciddi sağlık sorunlarına yol açabilecek bir enfeksiyondur. Bu nedenle, gebelik süresince düzenli sağlık kontrolleri ve gerekli tedbirlerin alınması büyük önem taşımaktadır. Hepatit B virüsü taşıyan anneler, doktorlarıyla işbirliği içinde olarak bebeğin sağlıklı bir şekilde doğması ve gelişmesi için gerekli önlemleri almalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Hepatit A Aşısı Nasıl Yapılır?

Hepatit A Aşısı Nasıl Yapılır?

Hepatit B Bulaşma Yolları Nelerdir?

Hepatit B Bulaşma Yolları Nelerdir?

Hepatit Virüsü Belirtileri ve Tedavisi

Hepatit Virüsü Belirtileri ve Tedavisi

İbrahim Saraçoğlu Hepatit B

İbrahim Saraçoğlu Hepatit B

Hepatit B Aşısı Sonrası

Hepatit B Aşısı Sonrası

Güncel

Kronik Hepatit C Belirtileri ve Tedavisi

Kronik Hepatit C Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Hepatit B Aşısı Sonrası Banyo

Hepatit B Aşısı Sonrası Banyo

Güncel

Otoimmün Hepatit Belirtileri ve Tedavisi

Otoimmün Hepatit Belirtileri ve Tedavisi