Yenidoğan Hepatit B Aşısı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
24 Temmuz 2024

Yenidoğan Hepatit B Aşısı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Yenidoğan Hepatit B Aşısı

Hepatit B, karaciğerin iltihaplanmasına neden olan ve hayati önem taşıyan bir hastalıktır. Bu hastalık, kan ve insan vücudunun salgıladığı sıvılar yoluyla bulaşma özelliğine sahip olup, birçok insanın sağlığını tehdit etmektedir. Hepatit B hastalığının tespiti halinde, mutlaka doktor gözetimi altına girilmesi gerekmektedir. Hastalık, kolayca belirti vermeyebilir ve uzun yıllar boyunca bireyin vücudunda saklı kalabilir.

Yenidoğan Bebeklerde Hepatit B Aşısı

Yenidoğan bebeklere hepatit B aşısı doğar doğmaz uygulanmaktadır. Bu aşı, bebeği hepatit B hastalığından koruyarak sağlıklı bir yaşam sürdürmesine katkı sağlar. Aşı yapılmadığı takdirde, karaciğer hastalığı çeşitli nedenlerden dolayı kendini koruyamayabilir ve işlevini yerine getiremez hale gelebilir. Bu durumda, karaciğerin işlevi etkileneceği gibi diğer organların da işleyişi aksayacaktır. Aksayan organlar, vücudu her yönden etkileyerek hayati sorunlara yol açabilir.

Hepatit B Aşısı Uygulama Süreçleri

Yenidoğan bebeklerde hepatit B aşısı uygulaması iki farklı süreçten oluşmaktadır:

  • İlk yöntem, yeni doğan bebeğe doğumdan hemen sonra hepatit B aşısının yapılmasıdır. Bu aşıdan hemen sonra, ikinci ayda ikinci doz uygulanır. Ardından, beşinci ayda üçüncü hepatit B aşısı yapılır. Bu üç evreden oluşan aşı süreci, bebeklerin bu hastalığa yakalanmaması için oldukça önemlidir.
  • İkinci yöntem ise yeni doğan bebeğe birinci ay, ikinci ay, üçüncü ay ve on birinci ayda toplam dört dozdan oluşan bir aşı programıdır. Bu yöntem, doktor tarafından belirlenerek uygulanmaktadır.

Hepatit B Aşısının Yan Etkileri

  • Şişkinlikler meydana gelebilir.
  • Vücutta kızarıklıklar görülebilir.
  • Aşının yapıldığı bölgede ağrılar meydana gelebilir.
  • Ağrıların verdiği acıdan dolayı bebekte huzursuzluklar meydana gelebilir.

Hepatit B Aşısının Zararları

  • Yeni doğan bebeğin kilosu iki kilogramdan az ise bu aşı yapılmamalıdır. Aksi takdirde, bebeğin vücudu bu aşının dozunu kaldıramayabilir. Bununla birlikte, ateşlenmeler meydana gelebilir ve havale geçirme ihtimali ortaya çıkabilir.
  • Bebekte alerjik reaksiyonlar görülebilir.

Hepatit B aşısının bu tür zararları çok nadiren görülmektedir. Yeni doğan bebeklere bu aşının yapılması oldukça önemlidir. Doktor gözetimi altında yapılacak olan bu uygulama düzenli ve sağlıklı olacaktır. Hepatit B aşısı uygulandıktan sonra aile bireyleri, çocukların hal ve hareketlerini gözlemlemeli ve herhangi bir durumda tekrar doktora başvurmalıdır. Bebeklere yapılan hepatit aşısı çok nadiren etki etmeyebilir. Böyle durumları ortaya çıkarabilmek için ilerleyen zamanlarda tekrar test yapılmalıdır. Eğer hastalık geçmemiş ise doktor tekrar tedaviye başlamalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Hepatit Nasıl Bulaşır?

Hepatit Nasıl Bulaşır?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Akut Hepatit B Belirtileri ve Tedavisi

Akut Hepatit B Belirtileri ve Tedavisi

Hepatit C Taşıyıcı Nedir ve Nasıl Anlaşılır?

Hepatit C Taşıyıcı Nedir ve Nasıl Anlaşılır?

Hepatit B Taşıyıcılığının Riski

Hepatit B Taşıyıcılığının Riski

Hepatit B Değerleri Nelerdir?

Hepatit B Değerleri Nelerdir?

Sarılık Hepatit B Belirtileri ve Tedavisi

Sarılık Hepatit B Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Kronik Viral Hepatit B Delta Ajansız

Kronik Viral Hepatit B Delta Ajansız

Güncel

Hepatit B Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Hepatit B Beslenme Nasıl Olmalıdır?